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Working in a shipyard 
environment poses 
numerous challenges 

for the ships, shipyard employers, 
and non-contract and contract 
workers. A mistake or an omission 
in the basic standard operating 
procedures can create life-threat-
ening events.

To help ship’s force, shipyard 
employers, and various occupa-
tional workers better understand 
the OSHA Shipyard Fire Protec-
tion Standard (29 CFR Part 1915, 
Subpart P), excerpts from the 
OSHA website (www.osha.gov/
dts/maritime/standards/
faqs.html) follow. Please remem-
ber that OSHA regulations are 
the minimum requirements. 
Local shipyard fire-protection 
instructions may be more strin-
gent than the OSHA standard.

     
Question: Who is required 

to comply with the new standard? 
Response: The standard 

applies to shipyard employment. 
Contractors are covered only 
when they are engaged in ship-
yard employment. Excluded are 
employers who provide incidental 
services that do not influence 
shipyard employment, such 
as mail delivery or office supply services. The 
standard also does not apply to employment in 
general industry or construction; these employers 
are covered by the 29 CFR Part 1910 and 29 CFR 
Part 1926 standards, respectively.

Question: The standard includes require-
ments for fire-emergency plans (1915.502). Do I 

still need to comply with the 1910.38 and 1910.39 
standards requiring fire-prevention and emer-
gency plans?

Response: Yes. Shipyard employers who 
currently are complying with 1910.38 and 1910.39 
now also will be required to comply with the 
additional requirements of 1915.502. However, 
there is no need to produce three separate emer-
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gency plans; OSHA will accept 
one unified plan that meets all 
the requirements in 1910.38, 
1910.39 and 1915.502.  

Question: When multiple 
employers have responsibility 
for fire protection at a single 
facility, the standard requires 
the host employer or employers 
to coordinate their activities, 
assign fire-protection duties 
to other employers, and com-
municate relevant fire-hazard 
information to each other 
(1915.501(d)(1)(iii)). When the 
ship acts as a host employer, 
who is in charge: the ship’s 
master, CO, or the shipyard 
employer?

Response: When there 
are multiple host employers, the 
standard does not designate or 
require either party to be “in 
charge” of the overall fire-pro-
tection activity. The employ-
ers are jointly responsible for 
determining which responsi-
bilities will be assigned to each 
host employer. It is extremely 
important for the host employ-
ers to agree on the details of 
the incident command system 
that will be used in the event 
of a fire. If a fire occurs, a clear 
chain of command is needed 
to ensure the effectiveness of 
fire response and suppression 
activities. 

Question: When employ-
ees are working in a space on 
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board a vessel or vessel section that is equipped 
with a fixed fire-extinguishing system, the stan-
dard requires employers to protect employees 
from the accidental discharge of that system with 
physical isolation, or by providing employees with 
specific training (1915.506(b)). Does this require-
ment apply only to hot-work, or to any kind of 
work? 

Response: The requirement applies to any 
work done in a space on a vessel or vessel section 
with a fixed fire-extinguishing system. While 
hot-work has the greatest potential for causing 
accidental activation of the system, other work, 
such as rigging material into or out of a space, 
also can result in accidental activation. Moreover, 
when a vessel is undergoing sea or dock trials, the 
employer must ensure that all fire-extinguishing 
systems remain operational (1915.506(c)).

Question: Is a fire watch always needed 
when an employee is performing hot-work, such as 
welding or cutting? 

Response: Not always. A fire watch only is 
required under certain circumstances outlined in 
the standard at 1915.504(b) (e.g., when the fol-
lowing conditions are present during hot-work):

(1) Slag, weld splatter, or sparks might pass 
through an opening and cause a fire.

(2) Fire-resistant guards or curtains are not 
used to prevent ignition of combustible materials 
on or near decks, bulkheads, partitions, or over-
heads.

(3) Combustible material closer than 35 feet 
(10.7 meters) to the hot-work in either the hori-
zontal or vertical direction cannot be removed, 
protected with flameproof covers, or otherwise 
shielded with metal or fire-resistant guards or 
curtains.

(4) The hot-work is carried out (performed) 
on or near insulation, combustible coatings, 
or sandwich-type construction that cannot be 
shielded, cut back, or removed, or in a space 
within which a sandwich-type construction cannot 
be inerted.

(5) Combustible materials adjacent to the 
opposite sides of bulkheads, decks, overheads, 
metal partitions, or sandwich-type construction 
may be ignited by conduction or radiation.

(6) The hot-work is close enough to cause 
ignition through heat radiation or conduction on 
the following:

 (i) Insulated pipes, bulkheads, decks, 
partitions, or overheads

 (ii) Combustible materials and/or coatings.
(7) The work is close enough to unprotected 

combustible pipe or cable runs to cause ignition.
(8) A marine chemist, a U.S. Coast Guard-

authorized person or a shipyard competent person 
(such as a Navy-certified gas-free engineer) as 
defined in 29 CFR 1915, Subpart B, requires that 
a fire watch be posted. Also, NSTM 074, sections 
074-10.8.4.1, 074-10.8.4.2, and 074-10.8.5, has 
additional requirements for U.S. naval vessels.

Question: Do I need to remove all combus-
tible and flammable materials closer than 35 feet 
before performing hot-work?

Response: No. The standard states that 
you must evaluate hot-work areas to make sure 
the area is free of fire hazards (1915.503(a)(2)) 
and maintain fire-hazard-free conditions 
(1915.503(b)(1)). The most effective method is 
to remove combustible and flammable materials a 
safe distance away from ignition sources (35 feet). 
The next most effective methods are to shield 
the combustible or flammable material with metal 
or flame-resistant guards, use flameproof covers, 
or inert sandwich type material with appropriate 
precautions. When these methods are not used, a 
fire watch must be posted.   

Question: Can an employee engaged in fire-
watch duties also perform other kinds of work? 

Response: No. When a worker is actively 
engaged in fire-watch duty, he or she cannot 
perform other duties (1915.504(c)(1)). Because 
the situations requiring a fire watch carry a high 
risk of fire, a fire watch must have only one task 
at hand—to watch for and respond to fires that 
occur during hot-work. The fire-watch employee 
also must have authority to stop the hot-work 
and assist with fire-prevention activities, such as 
wetting down a fire blanket, repositioning a fire 
curtain, and removing combustible debris that 
has entered the area. After the hot-work is com-
pleted, the fire watch must remain in the area for 
at least 30 minutes to ensure there is no further 
fire hazard, unless the employer or its representa-
tive surveys the area and determines there is no 
further fire hazard. During this 30-minute period, 
the fire watch can perform other duties. 
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Question: Are there situations where more 
than one fire-watch employee is needed? 

Response: Yes. A fire-watch employee must 
have a clear view of all areas assigned. Depend-
ing on the specific circumstances, two or more 
employees may be required in the fire watch to 
ensure that all areas are within view. For example, 
a fire-watch employee may be needed on each 
side of a bulkhead on which hot-work is being 
performed. Similarly, where hot material from hot-
work could spread or fall over more than one level, 
as in trunks and machinery spaces, a fire watch 
must be stationed at each affected level unless 
positive means are available to prevent the spread 
or fall of hot material.

Question: Can the fire watch or an 
employee performing hot-work be the designated 
employer representative to determine that it is 
safe to vacate the watch before the 30-minute 
period is over? 

Response: Yes. The employer can designate 
any employee to perform this function. Of course, 
OSHA requires that person to have the necessary 
training, experience, or both to make appropriate 
decisions concerning the monitoring of recently 
completed hot-work. Also, NSTM 074, sections 
074-10.8.4.1, 074-10.8.4.2, and 074-10.8.5, has 
additional requirements for U.S. naval vessels.

Question: Do I have to train all fire-watch 
employees with live-fire exercises?

Answer: Yes. Each fire-watch employee 
is expected to extinguish one fire, using a fire-
extinguishing method the employee is likely to 
use (1915.508(e)). You do not have to use live-fire 
training for each medium or extinguishing method 
the employee may use; only one is required. 
Merely watching another employee extinguish a 
fire does not meet the requirements of the stan-
dard.
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